Gotowanie bez wody
Sukces zdrowego gotowania w zamkniętym oboegu pary wodnej
Metoda gotowania bez dodawania wody to jedna charakterystycznych cech naczyń firmy Zepter.
Zasada takiej formy gotowania jest bardzo prosta i opiera się na wykorzystaniu wody zawartej w produktach spożywczych.
Proces gotowania odbywa się w zamkniętym obiegu pary wodnej.
W trakcie gotowania para wodna wydobywa się z żywności, unosi się w kierunku pokrywy, a następnie po skropleniu opada na dno. Takim sposobem powstaje zamknięty obieg pary wodnej.
Bardzo ważne aby w trakcie gotowania nie podnosić pokrywy. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba to należy dodać łyżeczkę wody.
Taka forma gotowania jest możliwa ponieważ garnki Zepter wyposażone są w akutermiczne dno wykonane z trzech różnych warstw metalu: indukcyjnego i akumulująco/przewodzącego.
Warstwy te są kompresowane na etapie produkcji prasą o nacisku 2000 ton.
Dlaczego gotowanie bez wody jest korzystne?
Produkty spożywcze gotowane w ten sposób zachowują więcej witamin i składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania. Cenne składniki zostają w jedzeniu, a nie w wylewanej po ugotowaniu wodzie.
Nie zmienia się konsystencja produktów. Pewnie nie jeden raz rozgotowaliśmy warzywa. Trzeba przyznać, że po pierwsze nie wyglądały wtedy zbyt dobrze, o smaku nawet nie wspominając.
Gotując na parze potrawy zachowują swój naturalny smak i aromat.
Nie zmienia się kolor produktów. Poza smakiem w kuchni liczy się również estetyka. Piękne, naturalnie kolorowe ugotowane warzywa wyglądają zdecydowanie bardziej apetycznie.
Oszczędność czasu i pieniędzy, ale przede wszystkim zdrowia.
Gotując na parze uzyskujemy dania zdrowsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne.
Proces gotowania bez wody krok po kroku
Załóżmy, że chcemy ugotować warzywa.
Najpierw warzywa myjemy i jeszcze mokre wkładamy do chłodnego garnka.
Mokre produkty i zimne naczynie – to najważniejsza zasada.
Następnie przykrywamy garnek pokrywą i ustawiamy źródło ciepła na średnią temperaturę. Pamiętajmy, żeby bez potrzeby nie podnosić pokrywy. Jeśli jednak będzie to konieczne to dodajmy łyżeczkę wody.
Po około 4-5 minutach sprawdzamy temperaturę i jeśli pokrywa jest wystarczająco gorąca, to zmniejszamy źródło ciepła do minimum pozostawiając takie ustawienia aż do końca gotowania.
Artykuły powiązane:
Wszystko o pokrywie Syncro-Clik - instrukcja użytkownia, omówienie zasad działania i wskazówki dotyczące czyszczenia i konserwacji pokrywy.
Zepter a indukcja - Czy garnki Zepter działają na indukcji? Odpowiedzi na najważniejsze pytania o naczynia ferromagnetyczne
Jak nie dać się oszukać - sprawdź jak poznac oryginalne garnki Zepter i jak kupować bezpiecznie