Gotowanie bez wody

Sukces zdrowego gotowania w zamkniętym oboegu pary wodnej

 


 

Metoda gotowania bez dodawania wody to jedna charakterystycznych cech naczyń firmy Zepter.

 

Zasada takiej formy gotowania jest bardzo prosta i opiera się na wykorzystaniu wody zawartej w produktach spożywczych.

 

Proces gotowania odbywa się w zamkniętym obiegu pary wodnej.

 

W trakcie gotowania para wodna wydobywa się z żywności, unosi się w kierunku pokrywy, a następnie po skropleniu opada na dno. Takim sposobem powstaje zamknięty obieg pary wodnej.

 

Bardzo ważne aby w trakcie gotowania nie podnosić pokrywy. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba to należy dodać łyżeczkę wody.

 

Taka forma gotowania jest możliwa ponieważ garnki Zepter wyposażone są w akutermiczne dno wykonane z trzech różnych warstw metalu: indukcyjnego i akumulująco/przewodzącego.

 

Warstwy te są kompresowane na etapie produkcji prasą o nacisku 2000 ton.

 

Dlaczego gotowanie bez wody jest korzystne?

 

Produkty spożywcze gotowane w ten sposób zachowują więcej witamin i składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania. Cenne składniki zostają w jedzeniu, a nie w wylewanej po ugotowaniu wodzie.

 

Nie zmienia się konsystencja produktów. Pewnie nie jeden raz rozgotowaliśmy warzywa. Trzeba przyznać, że po pierwsze nie wyglądały wtedy zbyt dobrze, o smaku nawet nie wspominając.

 

Gotując na parze potrawy zachowują swój naturalny smak i aromat.

 

Nie zmienia się kolor produktów. Poza smakiem w kuchni liczy się również estetyka. Piękne, naturalnie kolorowe ugotowane warzywa wyglądają zdecydowanie bardziej apetycznie.

 

Oszczędność czasu i pieniędzy, ale przede wszystkim zdrowia.

 

Gotując na parze uzyskujemy dania zdrowsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne.

 

Proces gotowania bez wody krok po kroku

 

Załóżmy, że chcemy ugotować warzywa.

 

Najpierw warzywa myjemy i jeszcze mokre wkładamy do chłodnego garnka.

 

Mokre produkty i zimne naczynie – to najważniejsza zasada.

 

Następnie przykrywamy garnek pokrywą i ustawiamy źródło ciepła na średnią temperaturę. Pamiętajmy, żeby bez potrzeby nie podnosić pokrywy. Jeśli jednak będzie to konieczne to dodajmy łyżeczkę wody.

 

Po około 4-5 minutach sprawdzamy temperaturę i jeśli pokrywa jest wystarczająco gorąca, to zmniejszamy źródło ciepła do minimum pozostawiając takie ustawienia aż do końca gotowania.

 

Artykuły powiązane:

 

Wszystko o pokrywie Syncro-Clik - instrukcja użytkownia, omówienie zasad działania i wskazówki dotyczące czyszczenia i konserwacji pokrywy.

 

Zepter a indukcja - Czy garnki Zepter działają na indukcji? Odpowiedzi na najważniejsze pytania o naczynia ferromagnetyczne

 

Jak nie dać się oszukać  - sprawdź jak poznac oryginalne garnki Zepter i jak kupować bezpiecznie

 

 

Wróć do strony głównej bloga

 

 

 

OFICJALNY PRZEDSTAWICIEL ZEPTER W POZNANIU  

telefon 692-288-005

 

 Sklep firmowy Zepter i Bioptron - POZNAŃ ul. Dąbrowskiego 9/11